Ophélie Saussus: 21 jaar oud en nu al gekwalificeerd voor de Ironman in Hawaï!

Triathlon

Ophélie Saussus: 21 jaar oud en nu al gekwalificeerd voor de Ironman in Hawaï!

Shock Absorber is trots om onze een nieuwe ambassadrice voor te stellen; Ophélie Saussus! We stelden haar enkele vragen zodat we kunnen ontdekken wie Ophélie is.

Wie ben je en aan welke sport doe je?

Mijn naam is Ophelie, ik ben 21 jaar oud en studeer burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven en ik doe aan triatlon. Specifieker: aan lange afstand triatlon, beter bekend als Ironmans. Eerst moet je 3,8 km zwemmen in open water, dan 180 km fietsen zonder drafting (12m tussen elke fietser) en om te eindigen moet je een marathon lopen van 42,2 km. Ik ben begonnen met triatlon toen ik 17 jaar oud was en ik heb mijn eerste Ironman gedaan toen ik 18 was, in Zuid Afrika. Ik ben de jongste Belg die een Ironman heeft geëindigd. Anderhalf jaar later heb ik mij gekwalificeerd voor het Wereldkampioenschap Ironman in Hawaï. Het mythische parcours waar triatlon geboren is, de droom van elke triatleet dus. En om deze droom nog mooier te maken heb ik samen met mijn papa aan het WK mogen deelnemen.

Wie of wat inspireerde jou om aan triatlon te beginnen?

Mijn papa heeft mij geïnspireerd om aan triatlon te beginnen. Op zijn 50 jaar besloot hij om de uitdaging aan te gaan en een Ironman te finishen. Hij had al 20 jaar niet meer gelopen en heeft daarbij zelf moeten leren zwemmen. 8 maanden later eindigt hij zijn eerst Ironman en dit in een indrukwekkende tijd. Ik heb de kans gehad om hand in hand met hem over de finish te lopen, en op dat moment heb ik tegen mezelf gezegd, op een dag wordt ik ook een Ironman.

Wat is voor jou de mooiste herrinering uit het parcours dat je tot nu toe al hebt kunnen afleggen?

Er zijn zoveel mooie ervaringen die ik heb meegemaakt dankzij triatlon overal in de wereld. Mijn mooiste herinnering was mijn eerste Ironman. Normaal gezien moest ik 3,8 km zwemmen, 90 km fietsen en dan stoppen. De reden daarvoor was dat ik nog nooit een Ironman had gedaan, dat ik te jong was en dat ik simpelweg niet getraind was voor zulke afstanden af te leggen. Na 90 km fietsen had ik zoveel pret dat ik ben blijven gaan. Mijn langste afstand ooit was 100 km met heel wat tussenstoppen. Het was dus duidelijk een uitdaging om 180 km af te leggen. Daarna ben ik beginnen te lopen en ben ik niet meer gestopt tot aan de finish line. Mijn langste looptraining was 12 km en ik had de laatste 2 maanden niet meer gelopen. Ik was, voor één van de eerste keren in mijn leven, écht trots op mezelf. Ik kon mijn tranen niet inhouden aan de finish line. Op dat moment kon ik mezelf een Ironman noemen. Ik werd op slag verliefd op Ironmans. Mijn mooiste ervaring was Wereldkampioenschap Ironman afleggen met mijn vader. We hadden besloten om de wedstrijd samen te doen om zoveel mogelijk te genieten van deze mythische wedstrijd. Papa vertrok 15 min voor mij en we zijn samen uit het water gekomen. We hebben 180 km samen gefietst (12m van elkaar natuurlijk zoals vermeld in de regels). We begonnen samen aan de marathon maar na 7 km had papa last van zijn maag en zei hij dat ik moest verder gaan, op mijn eigen tempo. Ik wou samen blijven maar hij is the boss. Jammer genoeg kwamen we niet samen over de finish line maar ondanks dat was het een uitzonderlijke ervaring en een onvergetelijke dag!

Wat is volgens jou jouw grootste sterkte als triatlete? 

Ik ben niet een geboren talent, dus veel trainen en doorzettingsvermogen zijn de enige dingen die mij toelaten om op zo’n niveau mee te doen. Hoe langer en hoe moeilijker de triatlon, hoe beter. Hier ligt mijn sterkte. Ik ben zeker niet van de snelste maar mentaal gezien kan ik alles wat ik mezelf maar kan inbeelden zeker aan. Ik hou echt van uitdagingen!

Waarom kies je voor Shock Absorber als je sportpartner? 

Ik kies al vier jaar lang voor Shock Absorber. Het is het enige merk van sport beha’s die mij comfort en steun biedt zodat ik volop kan genieten van mijn wedstrijden en trainingen. Mijn wedstrijden duren tussen 5 uur en 13 uur dus het is heel belangrijk dat ik mij goed voel in mijn sportkledij zodat ik mij de volle 100% kan focussen op mijn prestatie.

Tot slot, wat zijn de tips die je zou geven aan onze Shock Absorber-community op vlak van sport? Hoe kunnen ze zich motiveren om hun doelen te bereiken en de uitdagingen aan te gaan?

Vind jullie passie, dit zal jouw leven zoveel beter maken. Laat je inspireren door andere atleten die ook maar gewone mensen zijn zoals jij en ik. Vind iets dat je motiveert: een wedstrijd, een goed doel, een challenge of zelfs een persoon. Voor mij is dat het Wereldkampioenschap Ironman. Elke keer dat ik een filmpje zie van deze wedstrijd, pink ik een traantje weg. Een slechte dag, training of wedstrijd is niet het einde van de wereld. Leer hieruit, het kan zelfs een ervaring zijn dat je sterker maakt! En het belangrijkste van al: have fun en geniet van elk moment!